lördag 22 november 2008

Finanskrisen – giriga företagares fel eller skattetryckets?

Stefan Persson, H&M, försöker i dagens DN slå ett slag för det etiska företagandet. Eller?

Rubriken, ”Företagarna bör ompröva sin fokusering på vinster”, låter ganska fint. Dagens finanskris beror på att företagarna har varit för giriga. I am totally with you here Stefan!

Men redan i första fetstilta meningen framskymtar ett avgrundsdjup mellan min och Stefans ”kritik” av företagarnas girighet: för Stefan är det nämligen ytterst Staten som ska fixa detta ”genom att underlätta för de företag som vill bidra till allmännyttiga företag.” Ganska snart blir det också klart att det är detta skattetryck som är boven i dramat. Eftersom företagare måste skatta så mycket på sina ”gåvor” avstår, tänker sig Stefan, många företag från att ge.

Själva gåvan definieras i Stefans diskurs som att bidra till samhället. Det verkar vara något helt annat än att betala skatt. Men skatt är, åtminstone i ett demokratiskt samhälle, just att bidra till samhället, men där bidraget inte syftar till att gynna givarnas varumärke, och dessutom styrs användandet av skatten av demokratiskt valda politiker och inte av företagens per definition odemokratiska intressen. Inte så mycket med dig längre Stefan!

1 kommentar:

Anonym sa...

En gång i tiden så var det så att girigheten var systemets själva drivkraft och etiska impuls. Det var liksom inte bara Gordon Gekko, det var ju Mandevilles mest strålande insikt! Men som genom ett trollslag, när systemet fallerar, så är alla helt plötsligt kristdemokrater. Lägg av!