onsdag 12 november 2008

Egna, betydelsefulla röster

I Göteborgs-Posten idag; två artiklar (på sidan 18) som beskriver hur barn, två flickor på tio och 13 år, genom att få egna röster har kunnat påverka sina egna liv. Tioåriga Nujood Ali från Jemen protesterade mot äktenskapet med den 30-åriga mannen, fick igenom skilsmässa och säger att "Nu är mitt liv sött som godis." 13-åriga Hannah Jones, England, slipper en hjärtoperation, efter att ha vädjat till läkarna, och får tillbringa sin sista tid hemma med sin familj. 

Barn är experter på sina egna liv. De behöver inte alltid vuxna som vet vad som är "barnets bästa." Det bästa är inte att foga sig och okritiskt göra som vuxna säger. Det bästa är att tänka själv. Och det ska barnen få lära sig i skolan. Om det är det som är flumpedagogik så gillar jag det.

2 kommentarer:

ml sa...

Just i de fallen du nämner så är det såklart helt sant. Men är det alltid så? Mitt svar är nej. Men hur avgöra när det är så? That’s the trick. Och ett jäkla svårt sådant.

Jeanette sa...

Mitt svar är också nej, det är inte alltid så. Men många vuxna utgår från att de alltid vet bättre än barn. Om vi vuxna har som mål att barn ska lära sig att lyda vuxna innebär det att barn inte får några verktyg att ifrågasätta det vuxna gör med dem/för dem.