måndag 16 juni 2008

Utseende, kvinnlighet och makt

Angående skönhet, ungdom etcetera som har diskuterats i både blogginlägg och kommentarer vill jag tipsa om dagens diskussion i P1 i samband med avslutningen av radioföljetången. http://www.sr.se/cgi-bin/P1/program/index.asp?ProgramID=1111. Programmet ligger ännu inte ute, men kommer väl när som helst.
Det finns en blogg i mitt nätverk som tar den här diskussionen men främst kring kroppsfixering och vikt: http://www.visomaldrigsasexist.net/

1 kommentar:

Ellen B sa...

Inläggen på detta tema på "visomaldrig..." var intressanta, men de inlägg jag läste kom aldrig så särskilt långt (jag kollade i o f s inte mer en ett par veckor tillbaka). Jag tror att det är ett problem att de flesta kvinnor och flickor är så berörda av detta med utseende och kanske framförallt vikt, att det är svårt att skriva något som inte blir självutlämnande. Det gäller både i fall när jag själv upplevt mitt utseende som positivt (i andra avseenden än rent praktiska, typ det är bra att ha mycket hår på huvudet när det är kallt), när andra omnämnt det någon typ av positiva ordalag eller tvärtom, att andra uttryckt en negativ åsikt eller att jag själv känt så. Problemet är att om man säger: X sa att jag Y pg a Z så tolkas det gärna som att Z är ett faktum - frågan är bara om Y var orsaken eller inte. T ex "Han sa att jag fick jobbet för att jag var smartast" så har man implicit sagt att man själv var smartast, Att prata om negativa upplevelser eller omdömen är inte mindre komplicerat, eftersom det även där finns någon slags "ingen-rök -utan-eld"-mekanism samt att det självklart är jättejobbigt att prata om saker man blivit sårad och ledsen av eller känslor av otillräcklighet och självförakt. Lite förvirrad kommentar, men du förstår nog vad jag menar?